O víkendu se oteplí až na 14 stupňů

Praha - Po dvou studených týdnech se Češi dočkají poměrně teplého víkendu. Denní teploty podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyšplhají v sobotu k 10 stupňům Celsia, v neděli ještě o čtyři stupně výš, objeví se i slunce. Teplé počasí proto mohou využít k prvním sadbám například zahrádkáři.

V uplynulých dnech sněžilo i v nižších polohách, hory se dočkaly sněhové nadílky a teploty se pohybovaly pod hodnotami obvyklými pro přelom zimy a jara. Letošní březen jako celek ale meteorologové zřejmě zařadí do statistik jako teplotně normální. První polovina měsíce byla totiž o dva stupně teplejší, než činí průměr.

Podle poradce zahrádkářů Stanislava Pelešky v chladném počasí posledních dnů mohly omrznout květy ovocných stromů, například meruněk či broskvoní, ale sklizně by se to nemělo nijak dotknout. Peleška je přesvědčen, že letos se zahrádkářům bude dařit. Teplé víkendové počasí by měli všichni zahrádkáři využít k povrchovému zrytí zahrady a pokud pěstují broskvoně, tak udělat další postřik.

I když první jarní dny letošního roku připomínají zimu, měření z pražského Klementina dokazují, že v 18. a 19. století byly v březnových dnech podstatně nižší teploty než v posledních desetiletích. Rekordní hodnoty jsou zaznamenány zejména z let 1785 a 1865. Až na minus 13 stupňů klesla teplota na klementinské věži 26. března 1785. Ve středu zde naměřili minus 0,2 stupně.