V Jihlavě pochodovali extremisté

Jihlava - Asi 150 příznivců extrémní pravice se dnes sešlo v Jihlavě. Na místě byla i přibližně stejně velká skupina antifašistů, ti po primátorovi města Jaroslavu Vymazalovi žádali, aby akci neonacistů rozpustil. Protože byl ale pochod předem řádně ohlášen, primátor antifašistům nemohl vyhovět. Akce se obešla bez větších konfliktů. Policie zadržela jednoho z řečníků z řad neonacistů, chce prý vysvětlit jeho chování.

Pochod extrémní pravice i setkání antifašistů monitorovaly policejní hlídky. Neonacisté se v průvodu vydali od autobusového nádraží ke hřbitovu. Akce se oficiálně konala za účelem uctění památky padlých ve II. světové válce. Pořadatelem byl údajný vůdce hnutí Národní odpor v Jihlavě Richard Lang.

Policie se snažila, aby se dvě znepřátelené skupiny nedostaly do kontaktu. Antifašisté se totiž na svých internetových stránkách nechali slyšet, že chtějí plánovanou akci neonacistům co nejvíc znepříjemnit. Ve chvíli, kdy hrozil střet skupin, odsunuli policisté antifašisty do vedlejší ulice.

Připravena byla také vodní děla a vrtulník, klidný průběh akce zajišťovaly i hlídky se psy a na koních. Už v předchozích dnech zmizely z trasy pochodu všechny odpadkové koše a kontejnery, z místa byla odkloněna doprava.