Kasparov po schůzce s Klausem: Radar v ČR je pro ruskou bezpečnost bezpředmětný

Hluboká nad Vltavou - Prezident Václav Klaus se sešel v Hluboké nad Vltavou s šachovým mistrem Garrim Kasparovem. Bavili se o Putinově politice i o americkém radaru v Česku. Otázka protiraketového štítu v Česku a Polsku je pro ruskou bezpečnost bezpředmětná, prohlásil po setkání Kasparov. Ten si na Hluboké také zahrál šachy, a to hned s 26 hráči najednou. Jedním z jeho protivníků byl i Klausův syn Jan.

Šachista a vůdce ruské opozice dnes v Hluboké nad Vltavou zápasil v šachové partii s bankéři, podnikateli nebo také dětmi. Hrál s 26 soupeři najednou. Na akci jej pozval starosta obce Tomáš Jirsa, hrát s Kasparovem ale nechtěl, možná i proto, že ho šachová legenda již v minulosti porazila.

Kasparov se dnes sešel na soukromé schůzce s prezidentem Václavem Klausem. „Chtěl se dozvědět více o situaci v Rusku, chtěl slyšet mé názory na politiku Putinova režimu,“ prohlásil po setkání Kasparov. Oba muži pohovořili i o americkém radaru na území Česka.

Klaus se po schůzce vyjádřil, že Rusko potřebuje politické posuny. Zda by se země měla vydat cestou, kterou razí Kasparov, však neupřesnil. Legendární šachista je v posledních letech lídrem opozice proti politice prezidenta Vladimira Putina. Několikrát byl za účast na demonstracích i za mřížemi.

Klaus i Kasparov se shodli na tom, že americký radar v Česku nemá pro Rusko žádný velký význam. Kasparov považuje radarovou základnu pro ruskou bezpečnost za bezpředmětnou. Klaus zase prohlásil: „Já si myslím, že je to irelevantní pro většinu Rusů a že je to spíše politická hra.“

Akce by se měl zúčastnit i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Tomu organizátoři nabídli, že si může také zahrát jednu z partií, této nabídce však ministr odolal.
 
Garri Kasparov se šachům věnuje už od dětství, už ve 12 letech se stal juniorským mistrem Sovětského svazu. O čtyři roky později na svém prvním mezinárodním turnaji porazil 14 šachových velmistrů. V roce 1985 vyhrál turnaj na mistrovství světa, a stal se tak nejmladším šampiónem v historii soutěže. Kasparov si několikrát zahrál i v Česku. Před sedmi lety se zúčastnil exhibice na Pražském hradě. V roce 2005Kasparov svou šachovou kariéru ukončil. Nyní se věnuje politice a píše knihy.