Nebezpečnou křižovatku v Plzni na Slovanech čeká přestavba

Plzeň - Nebezpečná křižovatka Koterovská - Habrmannova v plzeňské čtvrti Slovany změní svůj vzhled. Město investuje do jejích kompletních úprav zhruba 50 milionů korun. Z hlediska bezpečnosti dopravy jde o jednu z nejdůležitějších akcí v letošním roce, řekla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Přestavba dopravního uzlu začne v červnu, skončí v říjnu.

„Přestavba vyřeší současné problémy, kterými jsou špatné rozhledy při odbočování, úzké tramvajové nástupní ostrůvky bez zábradlí, zastaralá signalizace nebo zcela nevyhovující napojení směrem k bazénu,“ uvedl Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně. Rekonstrukce je podle jeho slov důležitá i vzhledem k vysoké frekvenci chodců. „V blízkosti je bazén, sportovní hala, dvě školy,“ doplnil.
   
Projekt počítá s přeložením zastávek ve směru jízdy za křižovatku. V místě dnešní zastávky vzniknou pruhy pro odbočení doleva. Současně bude rozšířena komunikace směrem k bazénu a budou posílena parkovací místa. Nové semafory nahradí jedno z nejstarších zařízení v Plzni.
   
„Součástí projektu je dále úprava tramvajové koleje včetně výměny rozpadlých panelů, nová široká nástupiště, přístřešky a zábradlí,“ dodal Vohradský. V úseku od Duhy po náměstí Generála Píky bude opraven povrch Koterovské ulice.
   
Samotné přestavbě předchází kácení 16 stromů v okolí křižovatky, 14 lip, borovice a jasanu. „Náhradou za vykácené stromy vysadíme v prostorách křižovatky u bazénu a na náměstí Generála Píky 30 nových stromů. Konkrétně lípy, javory a okrasné třešně,“ dodal Vohradský.

Největší letošní investicí města v oblasti dopravy je pět let připravovaná rekonstrukce Americké třídy za téměř 200 milionů korun. Hlavním důvodem opravy je vybudování nových podzemních rozvodů energií. Město chce jednu z nejrušnějších tepen v centru zklidnit. Vybuduje širší dlážděné chodníky, novou silnici a zasadí 43 stromů.