Kamera instalovaná na křižovatce v Jihlavě omezila prohřešky

Jihlava - Díky kameře instalované na křižovatce Jiráskovy a Fritzovy ulice u autobusového nádraží v Jihlavě se řidiči dopouštějí méně přestupků, výrazně také klesl počet dopravních nehod. Řidiči se však často brání placení pokut a vymlouvají se, že řídila osoba jim blízká. Stávající legislativa je Achillovou patou tohoto systému, řekl Martin Hájka z Centra dopravního výzkumu.

Kamera dokázala za rok zaznamenat 408 případů, kdy řidiči jeli na červenou. Umí zachytit registrační značku auta a za příznivých podmínek i podobu řidiče. Konkrétního viníka se podařilo zjistit ve 180 případech. 
    
Umístění kamery a spuštění zkušebního provozu zajistilo Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s ministerstvem dopravy. „Je to vynikající prevence,“ míní Hájek. Za první dva týdny po instalování kamery v říjnu 2006 se podle něj na křižovatce stalo 57 přestupků, za poslední měsíc už jenom sedm. 
    
Výsledky projektu předá Centrum dopravního výzkumu ministerstvu dopravy s návrhem na úpravu legislativy. „Bude záležet na úpravě zákonů. Zatím nemůžeme městům doporučit, aby systém nakoupily, zátěž na administrativu je větší než výtěžek,“ poznamenal Hájek. 
    
Jihlavská radnice kývla na nabídku si systém pronajmout a poté odkoupit za zbytkovou cenu. Vynaloží na to asi 700 000 korun, dalších několik tisíc korun bude stát provoz a údržba. „Kamera zatím zůstane na stejném místě, ale do budoucna uvažujeme o změně. Nabízí se především křižovatka ulic Dvořákova a Žižkova,“ řekl náměstek jihlavského primátora pro dopravu Josef Kodet.