O poplatcích ve zdravotnictví rozhodne Ústavní soud, až vyslechne Topolánka

Brno - Ústavní soud dnes odročil jednání o reformě veřejných financí a poplatcích ve zdravotnictví na 16. dubna. Chce nejprve vyslechnout premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, jehož svědectví navrhl předseda KSČM Vojtěch Filip. Topolánkův výslech požadoval šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Soud se tak rozhodl na uzavřené poradě a dnešní jednání tím skončil.

„Okolnosti schvalování a vzniku reformního batohu ve sněmovně už jsou natolik nejasné, že jsme poprvé v historii předvolali předsedu vlády jako svědka na jednání Ústavního soudu,“ řekl Hašek. Vojtěcha Filipa potěšilo, že si chce soud před vynesením verdiktu nejprve zjistit všechny potřebné náležitosti.

„Beru to jako příležitost odpovědět na otázky, které nemusejí být jasné z věcné podstaty,“ vyjádřil se k záměru soudu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Podobně k němu přistupuje i premiér Mirek Topolánek: „Jsem si jist, že přesvědčím Ústavní soud, že je ten projekt užitečný.“

Ústavní soudci dnes projednávali druhou část návrhu ČSSD na zrušení vládní reformy veřejných financí. Druhý blok zahrnuje především změny ve zdravotnictví, a to včetně poplatků u lékaře. Dopoledne hovořili zastánci a kritici reformy.

Vládní reforma před Ústavním soudem

Poslanci ČSSD napadli vládní reformu loni v říjnu. Navrhovali ji zrušit celou, popřípadě některé její části. Soud návrh kvůli rychlejšímu vyřízení rozdělil na tři části. První, spíše obecnou, ponechal v platnosti. Druhou část tvoří zdravotnictví. Třetí zahrnuje sociální body reformy a termín jednání o ní ještě nebyl stanoven.

Při oznamování prvního verdiktu vyjádřil Ústavní soud jisté výhrady k podobě zákona a uvedl, že způsob projednávání vypovídá o politické kultuře. Potvrdil také, že při přijímání byla omezena diskuse. Norma však prý nebyla přijata svévolně a není třeba ji rušit jako celek.