Sněmovna udělala první krok v ratifikaci Lisabonské smlouvy

Praha - Podporou Lisabonské smlouvy v prvním čtení dnes sněmovna udělala první krok k ratifikaci dokumentu, který má nahradit euroústavu. Ratifikační proces začal už minulý týden, potrvá ale ještě několik měsíců, neboť názor politických stran na její přijetí není jednotný. Občanští demokraté chtějí, aby smlouvu před konečným rozhodnutím přezkoumal Ústavní soud, komunisté zase žádají referendum.

Lisabonskou smlouvou se budou nyní zabývat zahraniční výbor, výbor pro evropské záležitosti a také výbor ústavněprávní. Poslanci zároveň rozhodli, že výbory budou mít na projednávání prodlouženou lhůtu osmdesáti dní.

Novou euroústavu nedávno posuzovala ústavní komise Senátu, která neshledala zjevný rozpor mezi Lisabonskou smlouvou a ústavním pořádkem České republiky. Vhodnost jejího přezkoumání Ústavním soudem ale nevyloučila, nakloněni jsou mu v parlamentu občanskodemokratičtí senátoři i poslanci.

Komunisté žádají vypsání jednorázového referenda, ve kterém by se o přijetí či nepřijetí smlouvy rozhodlo. Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik před časem tvrdil, že návrh zákona o referendu je již připraven. Jeho prosazení ale zřejmě nemá mnoho šancí.

Lisabonská smlouva nahrazuje evropskou ústavní smlouvu, kterou v roce 2005 odmítli v referendech voliči v Nizozemsku a Francii. Má změnit způsob fungování evropských institucí tak, aby byla unie akceschopná i po rozšíření o nové členské země střední a východní Evropy.