Uznáním Kosova porušujete české i mezinárodní právo, vzkazují protestující vládě

Praha - Přibližně čtyřicet odpůrců samostatného Kosova se sešlo před sídlem vlády, aby protestovali proti možnému uznání nezávislosti této bývalé jihosrbské provincie. Kabinet by se dnes totiž měl zabývat návrhem na uznání Kosova, který chce předložit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Lidovci se ale domnívají, že takové téma vyžaduje delší diskusi a s jeho projednáváním na vládě by se mělo počkat. Také Topolánek dnes v České televizi uvedl, že pokud bude KDU-ČSL proti uznání bývalé provincie, návrh odloží. Ani ODS podle něj nemá na uznání nezávislosti jednoznačný názor.

„Porušují tím Ústavu České republiky v určitých článcích,“ říká o případném uznání Kosova českou vládou organizátor manifestace a ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna.

Odtržení Kosova podle něj také porušuje mezinárodní právo, ve kterém nemá žádné opodstatnění. Hranice Srbska v někdejší podobě i s Kosovem totiž podle něj již dříve garantovaly některé rezoluce OSN. Obává se i, že by održení Kosova mohlo inspirovat další separatistická hnutí, například maďarskou menšinu na Slovensku.