Závislost na tabáku má prý genetické kořeny

Praha - Američtí vědci objevili gen, který údajně způsobuje závislost na tabáku a u kuřáků zvyšuje riziko rakoviny plic. Genetický vliv na závislost je přitom více než padesátiprocentní. V Dobrém ránu s Českou televizí to uvedla Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření. Zároveň upozornila, že pouhé omezení počtu za den vykouřených cigaret riziko nijak výrazně nesníží.

Podle Králíkové nové zjištění dokazuje, že kouření není zlozvyk, ale nemoc. Upozornila, že snaha přestat kouřit nestojí jen na lidské vůli: „Máme řadu případů pacientů, kteří jsou v pokročilém stádiu obstrukční chronické plicní nemoci, kdy se člověk dusí, a přestože pacienti vědí, že to mají z kouření, a cítí, že se zdraví po každé cigaretě zhoršuje, nejsou schopni přestat,“ doplnila. V takovém případě se doporučuje navštívit psychiatra. Podle statistik britských lékařů se čtvrtina kuřáků po transplantaci srdce vrací k cigaretám.

Proti kouření se u nás i ve světě snaží vlády bojovat všemi možnými prostředky. Pomineme-li spotřební daň a zrušení reklamy na tabákové výrobky, jedná se také o uzákonění zákazu kouření na veřejných místech a v restauracích, o kterém se uvažuje i u nás. V Česku dosud kouří třicet procent mužů a necelých dvacet procent žen, díky čemuž jsme v rámci Evropské unie na osmnáctém místě. Boji proti kouření je pod názvem Den bez tabáku vyhrazen také 31. květen.

Plánovaná novela protikuřáckého zákona rozděluje českou politickou scénu. V druhé půlce března ji Poslanecká sněmovna neschválila a vrátila do druhého čtení, k dalšímu projednávání dojde až v červnu. Na stole je několik variant, od úplného zákazu kouření po vyhrazení místa pro kuřáky. V novele je zatím zanesena povinnost cedulkou označit nekuřácké prostory.