Nový systém registrace vozů by měl fungovat v řádu dnů až týdnů

Hradec Králové - Nový systém registrace vozidel, který na začátku týdne postihl výpadek, by měl znovu začít fungovat v řádu dnů až týdnů. Při své dnešní návštěvě Hradce Králové to řekl ministr vnitra Ivan Langer.

„Nyní běží finalizace analýz technických příčin toho selhání, já předpokládám, že budeme schopni v řádech dnů, respektive několika málo týdnů, ten systém zprovoznit,“ řekl Langer, který se dnes omluvil veřejnosti za způsobené komplikace. „V tuto chvíli to vypadá, že chyba je na obou stranách, jak u dodavatele, tak na ministerstvu vnitra,“ řekl bez bližších podrobností.

„Trvám na tom, že ukáže-li se konkrétní pochybení člověka nebo firmy, bude vyvozena osobní odpovědnost, respektive sankce,“ řekl ministr.

Potíže s registrací vozů se po celé republice objevily v pondělí, v některých obcích se na úřadech tvořily fronty, jinde úřady pracoviště registrace zcela uzavřely. Takzvaný komplexní dotazovací systém, který měl ulehčit úředníkům práci při komunikaci s Schengenským informačním systémem (SIS), se ministerstvo rozhodlo kvůli výpadkům 2. dubna odpojit a vrátit se k původnímu systému. Ověřovat informace o registrovaných vozidlech v SIS se ČR zavázala mezinárodním závazkem.