Dopravu na Českolipsku zkomplikuje rekonstrukce mostu

Kunratice u Cvikova (Českolipsko) - Dopravu na Českolipsku zkomplikuje oprava mostu na frekventované silnici I/13 z Liberce na Děčín. Už o víkendu 12. a 13. dubna bude pro motoristy zcela uzavřen most v Kunraticích u Cvikova. Objížďky budou značeny po místních komunikacích. Od pondělí 14. dubna pak bude doprava svedena vždy na polovinu mostu a řízena semafory, informoval Pavel Slavík z Odboru dopravy Libereckého kraje. Práce na mostě, po kterém denně projede přes 10 000 automobilů, by měly skončit v říjnu.

Podle Jana Stacha z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci (ŘSD) byl most ve špatném stavu a opravu potřeboval. Rekonstrukce přijde na zhruba 24 milionů korun. Most podle manažera projektu Jana Ivanova ze společnosti Insky potřebuje kompletní opravu mostovky i podpůrných pilířů. „Většina prací bude probíhat za provozu, jen kvůli přístupu k ložiskům bude nutné most pro motoristy zcela uzavřít, to ale děláme o víkendech, kdy je provoz menší,“ uvedl Ivanov.

Oprava mostu v Kunraticích není jedinou komplikací, která motoristy na frekventované silnici čeká. Už na začátku března začaly práce na výstavbě dvou kruhových křižovatek a rekonstrukci mostu u Okrouhlé. Na stejné silnici v oblasti Rozkoš - Bílý Kostel na Liberecku začaly práce na výměně svodidel a na opravě mostu a vozovky. Motoristy na Českolipsku omezují také opravy mostu na frekventované silnici I/9 směrem k česko-německé hranici v Rumburku na Děčínsku. Tam dopravu řídí semafory. Všechny tyto opravy by měly podle ŘSD skončit koncem října.

V Libereckém kraji je na silnicích první třídy 201 mostů a žádný není v tak špatném stavu, aby bylo nutné ho uzavřít. Do jejich oprav investuje ŘSD ročně desítky milionů korun. Jen v loňském roce to bylo kolem 100 milionů korun. Největší byla rekonstrukce mostu na silnici I/9 v České Lípě, která v průběhu několika let stála téměř padesát milionů korun.