Polička podruhé mění pravidla dopravy v historickém centru

Polička (Svitavsko) - V Poličce na Svitavsku se letos už podruhé změní pravidla vjezdu automobilů do historické části města. Původně motoristé museli platit 20 korun za povolenku do centra a k tomu ještě parkovné. Obchodníci se ale vzbouřili, protože rozhodnutím radnice přicházejí o zákazníky, informoval starosta Jaroslav Martinů.

„Od nového roku jsme zavedli celodenní povolenku za 20 korun, protože doprava v centru už byla neúnosná. Nově projednáme v radě, že lidem, kteří si povolenku koupí, odpustíme půlhodinový poplatek za parkování,“ řekl starosta.

Desítky obchodníků totiž podepsaly petici, že jim radnice odehnala zákazníky. S novou nabídkou města souhlasí. Rada ji projedná příští pondělí. Podle starosty tento bod programu projde.

Povolenku nemusejí platit obyvatelé centra, majitelé domů a obchodů a zásobovací služby. Ke změně dopravního režimu v centru města se radnice uchýlila poté, co doprava přerostla únosnou mez. Průzkumy ukázaly, že úzkými uličkami původní středověké zástavby projede za hodinu 100 až 120 aut.

„Stěžovali si důchodci, maminky s kočárky, zástupci škol. Museli jsme najít kompromis, který bude dobrý pro všechny. Ve dvou anketách se pokaždé 75 procent lidí vyjádřilo, že by město mělo s dopravou v centru něco udělat,“ řekl starosta.