Ukradli jí občanku, teď musí platit tisícové pokuty

Brno - Markéta Staníčková z Brna ztratila před sedmi lety občanský průkaz. Krádež sice řádně nahlásila, ale přesto na její jméno koupil podvodník les na Písecku a nechal ho bez povolení vykácet. Úřady nyní chtějí doplatek daně z převodu nemovitosti, úhradu pokuty za vykácení a znovu zalesnění sedmi hektarového pozemku. Exekuce už si z jejího účtu vzala třicet tisíc korun. Překvapená majitelka přitom viděla svůj „les“ teprve před několika dny.

„Říkala jsem, že je to nesmysl. Žádný les jsem nekupovala,“ tvrdí Staníčková. Podle policie měla les koupit 26. června. Ztrátu občanského průkazu nahlásila o 14 dní dříve. Pro úřady je ale přesto právoplatnou majitelkou. Smlouva je notářsky ověřená a uložená na katastrálním úřadu v Písku.

Okradená žena už podala žalobu na soud. Prodejce se mu ovšem vyhýbá a svou vinu popírá. „Ta paní tvrdí, že mě nikdy neviděla. Měla by se vzpamatovat,“ řekl do telefonu původní vlastník pozemku Břetislav Kašpar, který figuruje i v případu nelegální těžby na Pelhřimovsku. I zde prodal les a těsně poté ho někdo neoprávněně vykácel.

Ukradeným dokladům se v pondělí 7. 4. věnoval i pořad Reportéři ČT.


Reportéři ČT (zdroj: ČT24)