Bezpečnostní rada státu řešila smlouvu o pobytu vojsk USA

Praha - Bezpečnostní rada státu se dnes zabývala česko-americkou smlouvou SOFA, která v souvislosti se zamýšlenou výstavbou radaru v Brdech upravuje pobyt vojsk USA v ČR. Jednání rady se konalo v utajovaném režimu. O jeho výsledcích proto podle mluvčí vlády Jany Bartošové nelze podat žádné bližší informace. Ve středu začne v Praze  další kolo vyjednávání o této dohodě. Premiér Mirek Topolánek nedávno novinářům řekl, že jednání by měla být uzavřena do pátku.

Podle ministerstva obrany by však obě strany mohly čekat ještě nejspíše dvě kola rozhovorů. Zatím proto není definitivně jisté, kdy Praha s
Washingtonem smlouvu SOFA podepíše. Naopak je již jasné, že druhou, hlavní smlouvu o radaru stvrdí počátkem května v Česku americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.
 
Ministryně obrany Vlasta Parkanová minulý týden na summitu NATO v Bukurešti uvedla, že Bezpečnostní rada státu by měla rozhodnout o tom, zda ponechá vyjednavačům o smlouvě SOFA dosavadní mandát, nebo ho nějak upraví. Dohoda řeší například právní postavení amerických vojáků, otázky životního prostředí, dopravu, daně či třeba to, jaké možnosti bude mít Česko při kontrole stavebních prací na americké základně.