Mladý žhář zapaloval v Praze sklepy

Praha - Devatenáctiletý mladík podpálil v noci sklepní kóje v domě v Praze 9. Záchranáři evakuovali sedm lidí. A není to první případ mladého žháře, při výslechu se kriminalistům přiznal k dalším osmi požárům. Zničil majetek v hodnotě asi jednoho milionu korun.

V pondělí krátce před půlnocí vešel do domu v ulici Mezilesí mladý muž. Šel rovnou do sklepa, ten byl sice zamčený, ale mladík měl klíče. Sklep zřejmě zapálil nedopalkem cigarety a zase ho zamkl. Obyvatelé domu se domnívali, že oheň zapálil někdo z místních. Jejich podezření se potvrdilo. Mladík skutečně bydlí v domě, v němž hořelo.

V tom samém sklepě nehasili požár poprvé. Naposledy v září hasiči evakuovali 20 lidí, 15letá dívka skončila v nemocnici Na Bulovce. Žháře nelákaly jen sklepní kóje, zaměřil se i na plastové popelnice. Kriminalisté mají podezření, že může mít na svědomí i další požáry, asi dva roky staré.

Podle kriminalistů žhář zapaloval kvůli tomu, že mu vadilo, jaký dělají lidé nepořádek. Přestože mladík tentokrát sklep podpálil po návratu z restaurace, není vyloučené, že se jedná o pyromana. Podle místních byl vždy viděn na místě činu a hlasitě se rozčiloval. Obviněný je stíhán pro trestný čin obecného ohrožení, za což mu hrozí sazba od dvou do osmi let.