Mladíci, kteří vraždili pro šest tisíc korun, dostali výjimečný trest

Brno - Výjimečný trest za vraždu pro dva mladíky potvrdil brněnský Nejvyšší soud. V roce 2004, ještě jako mladiství, se podíleli na vraždě devětašedesátiletého důchodce v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. Odsouzeni byli na devět a osm let. Třetí z pachatelů soud potrestal pětiletým vězením. Motivem trestného činu byla zištnost, muž zemřel kvůli šesti tisícům korunám.

Mladíci ve věku 15 a 16 let se v roce 2004 vloupali do domku důchodce v Malých Svatoňovicích. Poté, co je přistihl, napadli ho kovovou tyčí, následně svázali a schovali ve sklepě, kde muž po několika hodinách zemřel. Po útoku si mladíci rozdělili šest tisíc korun, které v domku našli.

„U všech tří byly splněny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu, trest v rozpětí jedna až pět let by nebyl s ohledem na společenskou nebezpečnost činu dostatečný,“ uvedla k rozsudku státní zástupkyně Hana Flídrová.

Trojici mladíků dopadli policisté v květnu 2005 při vyšetřování dalších krádeží na Trutnovsku. Všichni měli i další problémy se zákonem, pili alkohol a prý také užívali drogy.