Soud o křivém svědectví v kauze Čunek bude pokračovat v květnu

Olomouc - Olomoucký okresní soud dnes projednával případ vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka. Ten měl poskytnout falešné alibi šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi v jeho údajné korupční kauze. Státní zástupce místostarostu obžaloval z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a z pokusu o nadržování. Kudlík obvinění odmítá. U soudu využil svého práva a odmítl vypovídat. Soudce jednání odložil na polovinu května, chce vyslechnout i další svědky. Obhajoba si vyžádala spis celé Čunkovy kauzy.

Soud dnes vyslechl tři svědky, kteří měli potvrdit, zda mohl být Kudlík v čase údajného předání úplatku pro Jiřího Čunka na vsetínské radnici, nebo na mezinárodní konferenci v Havířově. Státní zástupce se předvoláním svědků snažil dokázat, že obžalovaný nemohl být dopoledne 11. února 2002 na radnici, protože byl na zmíněné konferenci. Podle Kudlíkova obhájce si ale svědci i obžalovaný nemohou pamatovat, co dělali před šesti lety.

Šéfa lidovců policie obvinila za to, že údajně v únoru 2002 převzal půlmilionový úplatek. Kudlík ale tvrdil, že v inkriminovanou dobu převzetí úplatku byl s Čunkem. Stíhání předsedy lidovců bylo loni v listopadu zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.

Kudlík popírá obvinění, že při vyšetřování Čunkovy kauzy uvedl na policii zavádějící či nepravdivou výpověď. K šest let staré záležitosti prý vypovídal na základě svého diáře z té doby, neboť si v množství informací, které jako místostarosta a zástupce realizátora stamilionových projektů vstřebával, nemohl pamatovat podrobnosti všech tehdejších událostí. „Celou záležitost proto vnímám jako účelovou,“ uvedl už dříve Kudlík.

Kvůli Čunkově korupční kauze stane příští měsíc před soudem také zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák, kteří se podle obžaloby pokusili ovlivnit korunní svědkyni Marcelu Urbanovou. Soud je viní z podplácení, pokusu o nadržování a přípravy ke křivému obvinění.