Lišky demonstrovaly před vládou proti radaru

Praha - Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace se v maskách lišek sešli před úřadem vlády, aby vyjádřili svůj nesouhlas s umístěním amerického radaru v Česku. Zvířecí masky zvolili kvůli tomu, že jejich protest byl určen hlavně ministru školství Ondřeji Liškovi, který se podle Greenpeace k radaru vyjadřuje nejednoznačně.

„Liško, jsi jeden z nás, nezraď nás,“ stálo na transparentu, který ekologové rozvinuli před vládní budovou. Ministr Liška si od „brdských lišek“ převzal tiskovou zprávu, v níž ho ekologové požádali, aby „konečně jasně odmítl vybudování americké radarové základny v Brdech“.

Liška se podle Greenpeace na rozdíl od šéfa strany Martina Bursíka několikrát vyjádřil v tom smyslu, že ho závěry bukurešťského summitu NATO neuspokojily. Širší vedení vládní Strany zelených odmítlo výstavbu amerického protiraketového radaru a vyzvalo ministry, poslance a senátory této strany, aby hlasovali proti.

Další z řady protestních akcí proti radaru uspořádala Iniciativa Ne základnám. Její členové už druhým dnem chodí kolem budovy Poslanecké sněmovny v Praze s transparenty „Parlament nás neobejde, obejdeme parlament“. Iniciativa chce upozornit na to, že převážná většina Čechů s výstavbou radaru nesouhlasí. Protest by měl skončit v pátek.