Exprezident Sparty Petr Mach byl definitivně osvobozen

Praha - Pražský vrchní soud se dnes už počtvré zabýval případem bývalého prezidenta fotbalového klubu AC Sparta Praha Petra Macha. Odvolání státního zástupce s konečnou platností zamítl a potvrdil tak loňský zprošťující rozsudek prvoinstančního senátu. Žalobci Macha vinili z mnohamilionového úvěrového podvodu z počátku 90. let. Prvoinstanční soud ho sice loni v říjnu již počtvrté obžaloby zprostil, státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal. Všechny tři předchozí verdikty vždy vrchní soud zrušil v neveřejném zasedání. Obžalovanému, který byl již dříve ve vězení za krácení daní, hrozilo v případě uznání viny pět až 12 let za mřížemi.

ČSOB poskytla Machovi pro firmu Mach s.r.o. v roce 1991 tři úvěry přesahující 160 milionů korun, za které chtěl koupit a provozovat autobusy a vydražit právo na uzavření nájemní smlouvy k objektu na Národní třídě v Praze. Úvěry měl splácet z výnosů této činnosti. Podle obžaloby ale půjčky nesplatil a svou společnost i se závazky převedl na jinou osobu. Nový majitel ovšem záhy zemřel, účetnictví firmy se ztratilo a stamilionové dluhy zůstaly.

Obžaloba vinila Macha i z toho, že použil část peněz v rozporu s účelem úvěru, například pro potřeby svých dalších společností. Zhruba 35 milionů korun si měl nechat a nakonec firmu bez souhlasu banky prodat společnosti Setrax Viléma Kubáčka.