Zahradil: Ratifikace reformní smlouvy za podporu základny v Brdech

Praha - Český parlament by neměl ratifikovat reformní smlouvu Evropské unie, dokud unie nepodpoří americkou protiraketovou základnu v Brdech. Europoslanec za ODS Jan Zahradil se domnívá, že Česko by se mělo prostřednictvím smluv o radarové základně snažit vyvážit negativa Lisabonské smlouvy. Podle opozice je to nepřípustný výměnný obchod.

„Lisabonská smlouva obsahuje některá ustanovení pro Českou republiku nevýhodná. My jsme neměli sílu zabránit tomu ani v české vládě, ani na evropské úrovni a teď se nám naskýtá možnost některá ta negativa do určité míry korigovat právě posílením atlantické vazby mezi ČR a Spojenými státy,“ řekl pro ČT europoslanec Zahradil s tím, že Lisabonská smlouva přiznává bohužel příliš velké pravomoci některým evropským velmocím v čele s Německem.

Zahradil se proto přimlouvá za to, vyvážit prostřednictvím smluv o radaru negativa Lisabonské smlouvy. Podle ČSSD se má ale smlouva neodkladně schválit. Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek proto požadavek Zahradila jednoznačně odmítl. „Je to naprosto nepřijatelné. S radarem a Lisabonskou smlouvou obchodovat nebudeme,“ řekl ve Studiu ČT24.