Od soboty propojí Prahu s Paříží cyklostezka

Praha - Od soboty spojí Prahu s Paříží Panevropská cyklistická stezka. Povede přes Norimberk a řadu turisticky zajímavých oblastí v centrálním Německu a Francii. Nápad vybudovat mezinárodní cyklistickou spojnici se zrodil v Německu v roce 2001. Poslední, chybějící část, více než tisíc kilometrů dlouhé stezky byla vybudována ze staré železniční tratě. Trasa lemuje středověkou obchodní "Zlatou stezku".

Stezka bude oficiálně v sobotu 12. dubna na panevropské slavnosti v Norimberku. Kolem 1537 kilometrů dlouhé trasy se můžou cyklisté a turisté zastavit u stovek historických, přírodních i kulturních zajímavostí. V Česku je trasa rozdělena na dvě části, od hraničního přejezdu Železná do Plzně a z Plzně do Prahy. Podrobné informace o jednotlivých částech trasy uveřejnila Panevropská organizace na svých internetových stránkách.

Trasa většinou vede po již hotových cyklistických stezkách, pouze na česko-německém pomezí bylo třeba určité úseky vybudovat. Německá strana přišla s návrhem upravit zrušenou železniční trať v okrese Neustadt an der Waldnaab na chybějící část cyklostezky. Z velké části financovala projekt Evropská unie.

Její výstavba byla částečně financována z prostředků Evropské unie. Stezka, jejíž trasa v zásadě sleduje oblíbenou cestu císaře a krále Karla IV. Po své trase je stezka značena obvyklými ukazateli, doplněnými modrožlutým logem Panevropského hnutí.

Formálně stezka začíná na pařížském Východním nádraží (Gare de l'Est), z Francie vede přes Německo do Čech a končí v Praze a lze jí samozřejmě bez problémů absolvovat i opačným směrem.