Česko podepsalo s Brazílií dohodu o hospodářské spolupráci

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho brazilský protějšek Celso Amorim dnes na Pražském hradě podepsali dohodu o hospodářské a průmyslové spolupráci obou zemí. Stalo se tak po setkání brazilského prezidenta Luize Inácia da Silvy s českou hlavou státu Václavem Klausem.

Klaus připomněl, že podobnou dohodu o hospodářské spolupráci uzavřel v Brazílii již v roce 1994, kdy do jihoamerické země zavítal ještě jako předseda vlády. Dodal, že „Česká republika má eminentní zájem na maximálním rozvoji vztahů s Brazílií“.

Podle brazilského prezidenta je dohoda začátkem nové ekonomické kooperace. „Podnikatelské mise České republiky by měly začít jezdit do Brazílie s větší frekvencí,“ uvedl da Silva, který přijel do Česka na dvoudenní oficiální návštěvu již v pátek večer a je první brazilskou hlavou státu na návštěvě České republiky.

S nadsázkou také popřál českým fotbalistům hodně štěstí při kvalifikaci na fotbalové mistrovství světa v roce 2014, které se bude konat právě v Brazílii. S úsměvem připomněl finále světové šampionátu v Chile v roce 1962, kdy českoslovenští fotbalisté s Brazílií prohráli. „Bylo by výborné, kdybychom hráli finále Česko - Brazílie. Ale bylo by ještě lepší, kdyby Brazílie byla první a Česká republika druhá,“ podotkl da Silva, který měl dnes na programu rovněž prohlídku Strahovského klášter nebo kostela Panny Marie Vítězné, kde po boku Pražského Jezulátka stojí kopie sochy patronky Brazílie Panny Marie z Aparecidy.