Nečas: Koalice bude o radaru jednat; Zubová potvrdila, že je proti

Praha - Vláda zřejmě nechce smlouvy o umístění amerického radaru posílat do sněmovny naslepo, tedy bez toho, aby tam měly reálnou naději na schválení. Naznačilo to dnešní vyjádření vicepremiéra a místopředsedy ODS Petra Nečase v Otázkách Václava Moravce. Koalice bude podle něj o politické podpoře smluv ještě jednat. Předsedkyně republikové rady zelených a poslankyně Olga Zubová ale zopakovala, že ona by momentálně pro radar nehlasovala.

Úspěch vlády při hlasování o radaru v parlamentu je stále nejistý

Podle Zubové totiž nebyla splněna podmínka zelených, aby americký protiraketový systém ve střední Evropě podléhal velení NATO. Nečas uvedl, že se kabinet bude snažit postupovat tak, aby smlouvy v parlamentu uspěly. Postup by tedy neměl být takový, že by zastánci radaru ve vládě „převálcovali“ jeho případné odpůrce a pak vláda poslala smlouvy sněmovně s tím, aby si s nimi nějak poradila. 

Zatím však vláda pro ratifikaci smluv nemá zajištěnou podporu ani u všech koaličních poslanců. S radarem nesouhlasí minimálně dvě poslankyně za Stranu zelených, pochybnosti má nadále lidovec Ludvík Hovorka a další zelení. Kromě toho váhají i bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka, pro radar jsou podle Zubové i někteří současní sociální demokraté a podle ní pro něj budou nakonec možná i hlasovat. ČSSD ale tvrdí, že budou všichni proti radaru. Jednotlivci v poslaneckém klubu, kteří ho podporují, se prý podřídí většinovému stanovisku strany. Komunisté stejně jako ČSSD radar odmítají, obě dvě opoziční strany žádají referendum. Ve dvousetčlenné dolní komoře přitom bude kabinet potřebovat minimálně 101 hlasů.

Z řad odpůrců radaru někdy zaznívají i názory, že smlouvy by měl parlament schvalovat ústavní většinou, což by ve dvousetčlenné dolní komoře znamenalo nutnost získat pro ně 120 hlasů. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš dnes v Otázkách uvedl, že komunisté požádají o posouzení smluv Ústavní soud.

Hlavní smlouva o radaru bude podepsána zřejmě v květnu 

Radaru by se měly týkat dvě smlouvy. Hlavní by měla upravit podmínky umístění a provozu základny, přístup na základnu, možnosti návštěv a další záležitosti. Právní aspekty by měla řešit druhá smlouva vycházející z takzvané dohody NATO SOFA.

Americké velvyslanectví počátkem týdne uvedlo, že hlavní smlouvu podepíše počátkem května v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podle Nečase by bylo ideální, kdyby mohly být obě smlouvy podepsány najednou. O definitivním znění doplňkové smlouvy SOFA se však ještě jedná a v závislosti na ní se nějaké velmi malé změny mohou podle vicepremiéra objevit i v hlavní radarové smlouvě.