Kvůli převodu 50 milionů na falešné účty zadržela policie úředníka magistrátu

Praha - Policie zadržela jednoho úředníka pražského magistrátu kvůli podezření, že se podílel na ztrátě téměř 50 milionů korun. Mluvčí úřadu Jiří Wolf České televizi sdělil, že se jednalo o pracovníka z odboru městského investora, více podrobností ale o případu prozradit nechtěl s tím, že vyšetřování stále pokračuje. Peníze magistrátu byly na přelomu prosince a ledna letošního roku zaslány na základě falešného čísla účtu jinam, než na konto společnosti Skanska, kam byly určeny.

Před zadržením úředníka policisté prohledali kancelář odboru městského investora. Právě z této kanceláře peníze odcházely, aniž by si její ředitel při podepisování všiml, že účet je falešný. Kód banky byl totiž shodný s tou, do které měly být finance odeslány.

Ve skutečnosti byly převedeny na konto firmy Garok. Účet údajně patří dvaadvacetiletému Litevci. Z konta pak peníze putovaly na další účty. Z celé částky se podařilo zablokovat jen přibližně 5,5 milionů korun.

Po odhalení padesátimilionového trestného činu byli někteří úředníci přeřazeni na jiné místo. Magistrát připustil, že by pachatelem mohl být někdo z úřadu, domníval se ale spíše, že škodu způsobil někdo zvenčí, kdo věděl, jakým způsobem na magistrátu funguje vyplácení a posílání peněz na účty. Podle pražských zastupitelů má zločin na svědomí organizovaná skupina.

Zadržením úředníka ale případ není zdaleka uzavřen. „My už dneska víme, že jsou vyšetřováni další pachatelé této trestné činnosti, ani jeden ale není zaměstnancem magistrátu,“ uvedl Jiří Wolf. Všichni čtyři obvinění jsou v současné době ve vazbě.