V uplynulém týdnu zemřelo na silnicích 24 lidí

Praha - V uplynulém týdnu zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 24 lidí. Patnáctiletá dívka navíc nepřežila srážku s vlakem. Policie v tomto období zaznamenala celkem 2892 havárií. Řekl to mluvčí dopravní policie Josef Tesařík. Jen v sobotu 12. dubna si nehody vyžádaly sedm obětí. Podle Tesaříka jde o druhou nejtragičtější sobotu letošního roku, hned po 23. únoru, kdy zahynulo osm lidí.

Tři lidé zemřeli také při páteční srážce tramvají v Ostravě, desítky dalších se zranily. Tuto nehodu ani srážku s vlakem ovšem policie do statistik silniční nehodovosti nezahrnuje, staly se totiž na kolejích.
   
Podle předběžných údajů policie zemřelo v uplynulém týdnu nejvíce lidí při nehodách na území Středočeského kraje. Tam si havárie vyžádaly jedenáct obětí. Další čtyři lidé zahynuli například v západních Čechách.
   
Na severní Moravě zavinili celkem 33 nehod řidiči pod vlivem alkoholu, v severních Čechách měli podnapilí řidiči na svědomí 23 dopravních kolizí.
   
Za prvních třináct dubnových dní zahynulo na silnicích v ČR 38 lidí, tedy stejně jako za prvních třináct dní loňského dubna. Vývoj následků nehod za první čtvrtletí letošního roku byl přitom velmi pozitivní, počet mrtvých převýšil výsledek z roku 2006 jen o tři oběti. Rok 2006 byl podle statistik nejúspěšnějším rokem v období posledních devatenácti let.
   
Policie podle Tesaříka zavedla opatření pro snížení nehodovosti již dříve, tak plánuje pokračovat v dopravně bezpečnostních akcích. Ty mají přimět řidiče k dodržování dopravních předpisů.