Policisté v Karlovarském kraji kontrolovali řidiče na přejezdech

Chodov (Sokolovsko) - V Chodově na Sokolovsku dnes čekalo na řidiče nepříjemné překvapení v podobě kontroly za železničním přejezdem směrem na Mírovou. Policie s Drážní inspekcí tam kontrolovala dodržování předpisů. Akce má zvýšit bezpečnost na přejezdech, uvedla krajská policejní mluvčí Jolana Číhová.

Policisté spolu s drážními inspektory vytypovali dva přejezdy v Karlovarském kraji, kde řidiči často porušují předpisy. Na přejezdu bez světelného zabezpečení v Chodově je značka Stop!, hodně řidičů ji ale nerespektuje. „Jen za první asi půl hodiny tři řidiči nezastavili. U jednoho řidiče byl pak zjištěn zbytkový alkohol v dechu,“ popsala první zjištění policistů Číhová.

Podle vrchního inspektora Drážní inspekce Milana Maška se v České republice stávají nehody na přejezdech téměř každý den. Jen za loňský rok jich inspekce vyšetřovala 257. „V naprosté většině se nehoda stala vinou řidiče automobilu. Přitom následky nehod na přejezdech jsou často tragické,“ uvedl Mašek.

Z asi 9 000 přejezdů v České republice jsou zhruba tři pětiny bez světelného zabezpečení. Jak ale policisté při podobných preventivních akcích zjišťují, řada řidičů vůbec neví, jak se na takových přejezdech chovat, že mohou jet maximálně 30kilometrovou rychlostí, že se musí rozhlédnout, nejede-li vlak, a to dokonce i na přejezdech, které mají světelnou signalizaci, ale v tu chvíli nesvítí bílé světlo.

Podobné preventivní akce na přejezdech chce policie s Drážní inspekcí opakovat v budoucnu. Měly by přispět k tomu, že se v současné době trend nehod na přejezdech už nezvyšuje.