Do modernizace záchranného systému půjdou miliardy

Praha - Do modernizace integrovaného záchranného systému půjde v příštích pěti letech pět miliard korun. Počítá s tím chystaný návrh vlády. Česká republika by na to měla získat i 75 milionů eur z evropských fondů (přes 1,87 miliardy korun). Ministr vnitra Ivan Langer plánuje i vybudování více společných center policie, hasičů a zdravotníků. V bývalých kasárnách v Hradci Králové má například vyrůst středisko výcviku záchranářů na evropské úrovni.

Stejně jako v loňském roce chce kabinet i letos investovat do techniky hasičských sborů, a to profesionálních i dobrovolných. Na tyto účely už stát vyčlenil 510 milionů korun. Pro dobrovolníky počítá s dalšími 100 miliony a vláda pro ně připravuje také speciální program, který příští týden představí premiér Mirek Topolánek.

Profesionalizaci záchranářů má napomoci i nedávné založení dvou fakult na Policejní akademii. Jedna se věnuje právu a bezpečnosti, druhá bezpečnostnímu managamentu. Cílem změn je podle ministra maximálně zlepšit ochranu občanů při mimořádných událostech a krizových situacích.