S placením zdravotnických polatků pomáhají i občanská sdružení

Praha - Platba zdravotnických poplatků již není pro nemajetné rodiny neřešitelná. Dokazuje to příklad občanského sdružení Společenství občanské solidarity, které za své chráněnce od začátku ledna zaplatilo poplatky ve výši necelého milionu korun. Ve své práci vidí dvojí smysl: pomoci a upozornit na často nesmyslnou bezpodmínečnost hrazení zdravotnické léčby.

Celé sdružení funguje na principu pomoci těm, kteří by na regulační poplatky neměli peníze. V případě dětské léčebny ve Cvikově u České Lípy proces přidělení financí funguje tak, že její ředitel Rudolf Focke on vytipuje děti z rodin, pro které jsou regulační poplatky nepřekonatelnou  překážkou, společenství peníze pošle na účet. „Vždy dostaneme vyúčtování, kde je napsáno, kam peníze šly,“ ujistil jeden ze zakladatelů sdružení Petr Štěpánek.

Společenství občanské solidarity založil Štěpánek spolu s Filipem Berglem a Michalem Herzem. Vedle pomoci potřebným upozorňuje na způsob, jakým jsou regulační poplatky nastaveny. „Naprosto chápeme podstatu a význam poplatků ve zdravotnictví a principielně tento krok považujeme za pozitivní a pravděpodobně i nutný. Nicméně jsme přesvědčeni o tom, že tento pilotní projekt ministerstva zdravotnictví má i značné negativní dopady na některé sociálně slabší skupiny našich spoluobčanů,“ uvádějí na webových stránkách sdružení. Jako zásadní chybu spatřují povinnost dítěte do jednoho roku platit za návštěvu lékaře a za recept.

Právě na děti a taky nemajetné seniory směřuje nejvíc návrhů, jak poplatky změnit. Ve čtvrtek o tom bude jednat koaliční komise zdravotnických expertů. Od ledna do března zaplatili Češi na poplatcích zhruba jednu a půl miliardy korun. Plní se tak odhad ministerstva zdravotnictví, to říká, že za rok to bude 5 miliard.