Ministerstvo pro místní rozvoj by mohla řídit Evropská komise

Praha - V pořadu 20 minut Radiožurnálu to Martinu Veselovskému řekl odcházející náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek. Evropská komise už prý zřídila oddělení, které monitoruje právě počínání ministerstva. Toušek dále napadl koncepci ministerstva, nevěnuje se dle něj tomu, čemu by mělo.

„Evropská komise zřídila dokonce jedno oddělení ryze pro Českou republiku a strukturální fondy. Pokud nebudeme mít vizi na řízení procesu, tak to převezme toto oddělení,“ řekl Toušek.

Toušek dodal, že na ministerstvu trvá nestabilita, která vyplývá z prohlášení, že dojde k nějakým změnám. Úřad podle něj díky tomu ztrácí body z hlediska postavení ústředního orgánu, který má skutečně zodpovědnost za řízení a koordinaci. Ministerstvo pro místní rozvoj plní jinou funkci než má. „Hlavní doménou ministerstva nemohou být strukturální fondy. To je nástroj. To není cíl. Cílem by měl být skutečně regionální a územní rozvoj,“ uvedl bývalý náměstek.

Toušek opouští funkci, protože se neshodl na dalším směřování ministerstva s náměstkem Milanem Půčkem a vicepremiérem a šéfem resortu Jiřím Čunkem.