Inspekce v případě srážky tramvají vyloučila technickou závadu

Ostrava - Dnešní prohlídka vraků dvou tramvají, které se minulý týden srazily v Ostravě, definitivně vyloučila jako příčinu nehody technickou závadu. Podle Drážní inspekce tak příčinou tragické srážky bylo pouze selhání lidského faktoru. Pravděpodobným viníkem stále zůstává čtyřiadvacetiletý řidič, který na jednokolejku vjel a nepočkal na protijedoucí soupravu. Policie ho ve čtvrtek vyslechne.

„Odborná prohlídka prokázala, že brzdy fungovaly správně a nemohly být příčinou kolize. Technickou závadu jsme proto dnes definitivně vyloučili,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Dodal, že více světla do okolností nehody vnese čtvrteční výslech řidiče podezřelého z obecného ohrožení. „Po dohodě s policií jsme se rozhodli, že místo ani čas nebudeme zveřejňovat,“ doplnil.

Technici dnes předběžně odhadli škodu na obou soupravách na dva miliony korun.

Ostravský primátor Petr Kajnar uvedl, že zranění cestující a rodinní příslušníci obětí by se mohli dočkat vyššího odškodnění, než jaké vyplyne ze zákonného pojištění Dopravního podniku Ostrava (DPO). Vedení magistrátu by tímto způsobem rádo předešlo případným soudním sporům. Kajnar se domnívá, že někteří cestující by mohli sumu vyplacenou z pojistného považovat za nedostačující.

S odškodněním bude muset dopravci s největší pravděpodobností pomoci právě město ze svého rozpočtu. DPO ročně hospodaří s částkou 1,5 miliardy korun. Dvě třetiny této sumy dotuje město, zbytek cestující. „Jakékoliv výdaje, které jsou výjimečné a na které nebude dopravní podnik schopen zajistit prostředky, budou muset jít z rozpočtu města,“ uvedl Kajnar.

Dopravní podnik už požádal o předběžné odhady výše odškodného a primátor nevyloučil možnost, že by lidé mohli ještě před vyplacením odškodného dostat i jakési zálohy. „Nezaviněně se dostali do situace, která vyžaduje zvýšené výdaje a mají i výpadek příjmu, neměli bychom ty těžkosti prohlubovat tím, že budeme pomalí,“ míní Kajnar.

Dodal, že dopravní podnik by měl rovněž provést bezpečnostní audit dopravních systémů v Ostravě. Jeho výsledky by podle primátora mohly být známy během několika měsíců.