Národní knihovna kvůli politikaření pravděpodobně přijde o místo na Letné

Praha - Národní knihovna pravděpodobně přijde o místo na pražské Letné, kde měla nová budova původně stát. Podle Hospodářských novin pražští politici záměrně rozhodnutí o knihovně odkládají, aby se nestavěla vůbec. Už brzy totiž vyprší usnesení zastupitelstva, které stavbu posvěcuje.

Noví odpůrci Národní knihovny vyšli tentokrát z řad lidí, kteří ještě nedávno sami novou budovu knihovny vychvalovali. Namísto aktivního odporu ale zvolili čekání. „Místo toho, aby na rovinu řekli, my tady tu stavbu nechceme, nemáme pro to věcný důvod, ale máme právo rozhodovat, pak je třeba to respektovat a hledat řešení. Místo toho máme za sebou řadu měsíců hledání jakoby věcných důvodů,“ stěžuje si na praktiky zastupitelů na magistrátu ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Odpovědnost za takzvanou chobotnici si všichni mezi sebou neustále přehazují jako horký brambor. Rozhodnutí nejdřív sliboval expertní tým Národní knihovny. Člen týmu a náměstek ministra kultury František Mikeš pak přišel s geniálním nápadem - necháme rozhodnout antimonopolní úřad. Ten už ale dvakrát řešení problému odmítnul, protože prý nepatří do jeho kompetence. Mikeš se hájí: „Už to, že to začíná ÚOHS projednávat, znamená, že se potvrdil důvod, proč já jsem to podal.“ 

Antimonopolní úřad zase přehodil odpovědnost dál - prý už brzy pošle Evropské komisi oficiální žádost o pomoc. V tu chvíli přišel i magistrát s další možností, jak výstavbu ohrozit, ne-li přímo znemožnit. Usnesení zastupitelstva, které stavbu posvěcuje, vyprší koncem loňského roku platnost. Pro knihovnu by to znamenalo, že přijde o tolik diskutované místo na pražské Letné.

„Zastupitelstvo při projednávání jasně dalo podmínky, které pro Národní knihovnu platí,“ potvrzuje domněnky radní Pavel Klega. „To je zase jenom taková hra na faktické překážky a to já nemohu přijmout,“ hodnotí takový postoj Ježek.

Pak už zbývá poslední překážka: pokud knihovna nepodepíše do příštího března s Janem Kaplickým smlouvu, architekt smí projekt stavět jinde. Navíc mu bude muset Praha podle pravidel architektonické soutěže znovu zaplatit částku za vítězný návrh ve výši 160 000 euro, tedy asi 4 miliony korun.