V České Lípě budou od května nové jízdní řády a další linka

Česká Lípa - Městská doprava v České Lípě bude od května jezdit podle nových jízdních řádů, změní se i vedení linek a přibude jedna navíc. Město začalo s optimalizací hromadné dopravy v březnu, zkušební provoz ale odhalil v jízdních řádech i v trasách linek nedostatky, které bylo třeba odstranit, informovala mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová. Původně se měly změny provést až od června, radnice se ale snaží vyjít vstříc cestujícím, kteří MHD kritizovali.

„K nejvýznamnějším novinkám patří, že se počet linek zvýšil ze 16 na 17, a některé trasy linek jsou změněny tak, aby více vyhovovaly cestující veřejnosti,“ řekla starostka Hana Moudrá. Mimo jiné bude možné se téměř z každého místa České Lípy dostat do průmyslové zóny v Dubici, přibudou školní spoje a na některých linkách i spoje odpolední. Autobusy by měly lépe navazovat na odjezdy a příjezdy vlaků. Pro občany bude podle Moudré v nejbližších dnech k dispozici nové schéma sítě městské dopravy, které vytvořil místní Dopravní klub Společnost pro veřejnou dopravu Česká Lípa.

Optimalizace městské dopravy v České Lípě přinesla od března výrazné rozšíření služeb a také větší komfort pro cestující. Zatímco v minulosti najezdily městské autobusy ročně kolem 460 000 kilometrů, nyní došlo k navýšení objemu přepravy více než dvojnásobně na 960 000 kilometrů za rok. Náklady přitom podle starostky nebudou vyšší. Letos zaplatí město 25 milionů korun, což je méně než předloni, kdy radnice dopravu dotovala 27 miliony. Radnice se snaží veřejnou dopravu zatraktivnit a přilákat do ní více lidí. V minulosti ji ve čtyřicetitisícovém městě využívalo jen kolem 1,5 milionu cestujících; v o málo větším Jablonci nad Nisou přitom městské autobusy přepravují ročně kolem deseti milionů lidí.

V České Lípě zajišťovala městskou dopravu od roku 1993 společnost VETT, ta ale kvůli ekonomickým problémům zastavila na konci února provoz a nyní se s městem soudí. Dopravu pak převzala ČSAD Semily. Zakázku má na jeden rok a radnice chce mezi tím vyhlásit na dopravce veřejnou soutěž. Rozšíření dopravy cestování po městě nezdražilo. Hodinová přestupní jízdenka přijde na deset korun. Jednotlivé jízdné placené čipovou kartou, která stojí 90 korun, přijde na 7,50 Kč.