Senátor Novotný: Odborník na odezírání ze rtů dokáže, že mě chtěli uplatit

Praha - Senátor Josef Novotný se obává, že vyšetřování údajného úplatku, který mu nejmenovaný senátor z ODS měl nabídnout při prezidentské volbě, spadne pod stůl. Novotný již v souvislosti s případem na policii vypovídal a v pondělí bude pravděpodobně vyslechnut znovu. Policisté ale nejprve chtějí prostudovat záznamy České televize, v čemž jim brání technické problémy, vyplývající ze zakódování záznamů. Novotný požaduje, aby k jejich sledování byl přizván i odborník na odezírání ze rtů, který by nabídnutí úplatku potvrdil.

Kriminalisté ale mohou přizvat pouze znalce, kteří jsou uvedeni na oficiálním seznamu ministerstva spravedlnosti. Na něm ale žádný tlumočník v odezírání ze rtů nefiguruje.

Policie získala přibližně 14 hodin televizního záznamu v elektronickém formátu, požádala o jejich přepis na DVD a zároveň o originální záznamy pro ověření autentičnosti přepisu. Za materiál a práci techniků zaslala Česká televize ministerstvu vnitra fakturu na zhruba 35 tisíc korun.

Úplatkářská kauza senátora Novotného

Policie se začala kauzou zabývat 13. února na základě informací zveřejněných internetovým serverem Týden.cz. Senátor podal trestní oznámení pět dní poté. Zde prý sdělil všechny známé okolnosti, které měly nabídku provázet. Spis si poté vyžádali žalobci z Prahy 1, kteří věc dozorují. Koncem března se objevily spekulace o tom, že policie pro nedostatek důkazů případ odloží.

Novotný prý nabídku dvou milionů korun za hlas pro Klause dostal v pátek 8. února při první prezidentské volbě. Kdo to ale byl, zatím tají. Prý se jedná o senátora ODS, prozradil také, že to je „člověk z Moravy“. Jméno řekl pouze protikorupčnímu útvaru. Spekuluje se o třech senátorech: Vítězslav Jonáš, Vlastimil Sehnal a Richard Svoboda. Všichni ale odmítají, že by se pokusili Novotného jakkoliv uplatit nebo na něj vyvíjeli nátlak.

ODS na Novotného podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv. Vyšetřování senátora čeká také v souvislosti s Krajským soudem v Brně, který Novotný obvinil z pochybení při konkurzech. Předseda soudu zareagoval podáním trestního oznámení kvůli pomluvě.