Odbory: Na jednání o platech učitelů má Liška deset dní

Praha - Školské odbory znovu jednají s ministrem školství Ondřejem Liškou. Chtějí další peníze na platy zaměstnanců v letošním roce. Podle odborářů došlo kvůli vysoké inflaci k propadu mezd. Pokud neuspějí, chtějí přistoupit k protestům. Liška na setkání prohlásil, že o zlepšení platových podmínek jedná i ve vládě. Odboráři chtějí vyčkat s protesty deset pracovních dní, po které dají ministrovi šanci, aby finanční prostředky v kabinetu prosadil.

Odboráři se domnívají, že situaci by vyřešilo navýšení rozpočtu regionálního školství asi o tři miliardy. Celkově má letos ministerstvo na platy pracovníků regionálního školství a další související odvody zhruba 71 miliard korun, což je přibližně 60 procent celého rozpočtu školství.

Pokud ministrovo jednání s kabinetem nepovede k cíli, chystají se odbory začít s protesty, jejichž scénář už je schválený. Předcházet by jim mohly mítinky, protestní akce před úřadem vlády, ministerstvem školství a sněmovnou. O případných krocích budou odboráři informovat zřejmě 5. května.

Liška, vláda, inflace

Podle odborů navíc v některých regionech konečný rozpis prostředků na jednotlivé školy neodpovídá slibovanému 2,8procentnímu nárůstu, ale je nižší. Liška dnes uvedl, že si myslí, že prostor pro řešení situace v letošním roce je. „Nechci, aby vládní priorita vzdělávání zůstala pouze prioritou na papíře, ale musí se skutečně odrážet v rozpočtové politice tohoto státu,“ řekl ministr.

Při jednání ve vládě bude argumentovat nejen vysokou inflací a poklesem reálných mezd, ale také odměňováním nebo srovnáním odměn učitelů se zahraničím. Za rozhodující pak považuje jednání o rozpočtu školství na příští rok.

Liška dnes zároveň předá 28 medailí ministerstva školství. Za přínos k rozvoji česko-německých vztahů bude oceněn mimo jiné také německý pedagog z gymnázia ve Wiesentheidu.