Pod vlivem alkoholu se letos stalo už téměř 1600 nehod

Praha - Za první tři měsíce tohoto roku se stalo pod vlivem alkoholu 1590 dopravních nehod, což jsou asi 4 procenta z celkového počtu. Na silnicích při nich zemřelo 6 lidí a dalších 588 bylo zraněno.

S ohledem na policejní statistiky je to alarmující údaj. Oproti stejnému období loňského roku se stalo více nehod, vyšší je i počet mrtvých a zraněných. Podle odborníků za tím stojí hlavně opadávající strach z bodového systému a také nedostatečné noční kontroly ze strany policie. Nejvíce nehod pod vlivem alkoholu se letos stalo na území Jihočeského a Východočeského kraje a také v Praze.

Za celý loňský alkohol zavinil celkem 7466 nehod, zemřelo při nich 36 lidí a zranily se víc než tři tisíce. Nejvíce z tohoto počtu samozřejmě připadá na řidiče osobních aut, s velkým odstupem se pak přidávají opilí řidiči nákladních aut a cyklisté.

Nepříznivý trend nárustu řidičů, kteří byli přistiženi při řízení pod vlivem se snaží zvrátit služba Promile INFO. Kde si může každý kdo má zájem zjistit přes SMS, zda je pod vlivem alkoholu, uvedl ředitel preventivních programů občanského sdružení SANANIM Josef Šedivý. Systém zpět pošle informaci o tom zda-li je člověk pod vlivem alkoholu, jaká rizika to přináší a kdy bude v krvi nula promile alkoholu.