Policie ukončila vyšetřování hromadné nehody na D1

Brno - Policie ukončila vyšetřování největší hromadné nehody v dějinách Česka. Havárii, která se stala před měsícem na dálnici D1 na Vysočině, zavinili řidiči nepřiměřenou rychlostí. Celkem bylo při 93 nehodách poškozeno 231 vozidel (2 autobusy, 98 nákladních vozidel, 131 osobních automobilů) a škoda byla vyčíslena na 27 863 000 korun, informovala mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková.

Tři osoby byly zraněny těžce, dalších 27 cestujících bylo zraněno lehce.

Vyšetřování tří dopravních nehod předali policisté k dalšímu šetření kolegům v Havlíčkově Brodě. Mezi nimi byla také nehoda kamionu, který narazil do autobusu. Při nárazu utrpěli zranění tři lidé.

Dvaadvacet havárií vyřešili policisté jako malou dopravní nehodu a patnáct případů nehod bylo odloženo, protože nebylo možné určit viníka, řidiči v těchto případech nemohli podle vyšetřování dopravní nehodu svým jednáním odvrátit.

Správní orgán pověřené obce posoudí 53 dopravních nehod. Příčinou 76 nehod byla nepřiměřená rychlost, v sedmnácti případech poté nesprávný způsob jízdy. 
  
„Vyšetřování však prokázalo, že jako první havaroval řidič osobního vozidla, který podle všeho nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení,“ uvedla Šípková. Hledat pouze jednoho viníka podle ní nelze. 
 

Bilance havárie na D1
Zdroj: ČT24