Náměstek Král popřel, že by ovlivňoval kauzu katarského prince

Praha - Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Král popírá, že by ovlivňoval rozhodování v kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Ministr Jiří Pospíšil sice slíbil, že nechá údajné tlaky vyšetřit, o žádné oficiální šetření ale nepůjde. Podle mluvčí ministerstva Zuzany Kuncové bude ministr maximálně neformálně zjišťovat pozadí události.

Sání byl v létě 2005 v Česku nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami, ale následně byl na základě rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce předán do Kataru, kde bylo stíhání zastaveno.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová, která měla případ na starosti, řekla, že na ni činili nátlak lidé z ministerstva spravedlnosti. Nejdříve hovořila o náměstkovi Královi, který pracuje na ministerstvu i v současné době. Později uvedla, že šlo o bývalého náměstka Romana Poláška a jeho asistenta Ludvíka Kummera.

Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová však tvrdí, že byl do případu zapleten i náměstek současného ministra Vladimír Král. Patřil podle ní k těm, kteří na ni tlačili, aby mohl princ odjet do Kataru. Král k obvinění uvedl, že o kauze se dozvěděl až ve chvíli, kdy byla u soudu, a neměl tedy ani žádný důvod obracet se na Benešovou.

„Náměstek Král neměl a nemá žádného tajemníka, tudíž ani nikdo takový nemohl jeho jménem hovořit, případně organizovat zmíněnou událost,“ interpretovalo dnes ministerstvo Královo oficiální vyjádření.

O tom, jak kauza dopadne, rozhodne Městský soud v Praze. Řízení bylo pouze přerušeno, soud tedy musí rozhodnout, zda bude pokračovat, nebo jej zastaví. Předseda soudu Luboš Vlasák dnes řekl, že soud má již k dispozici úředně přeložený dopis katarské prokuratury o zastavení stíhání Sáního.