Vláda schválila jednání o nákupu dopravních letadel pro armádu

Praha - Vláda schválila návrh memoranda o porozumění s konsorciem EADS, které je prvním krokem k jednání o výměně a následném odkoupení dopravních letadel španělské firmy CASA pro českou armádu výměnou za pět podzvukových bitevníků L-159. Ministryně obrany Vlasta Parkanová tak může podle premiéra Topolánka zahájit faktické jednání.

České bitevníky  L-159 měly původně zamířit do Bolívie. Jednaní ale dopadla neúspěšně. Země na jejich koupi nemá peníze. Deník Právo
nedávno citoval z dopisu náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, podle kterého je letoun EADS CASA C-295 pro české potřeby nevhodný zejména v požadované přepravní kapacitě a doletu.

EADS CASA C-295 je jedním z nejnovějších výrobků španělské firmy v oblasti vojenských taktických transportních letounů. Zatím si ho koupily mimo jiné Španělsko, Polsko, Brazílie nebo Alžírsko. Stroj může nést sedm desítek vojáků. Kromě toho může přepravovat také materiál. Z jeho paluby mohou rovněž startovat parašutistické výsadkové oddíly.

Vojsko nedávno připustilo, že Česko by nová dopravní letadla mohlo koupit také v USA. Mohlo by mít zájem například o letouny Hercules C-130J. Letounům An-26, které nyní česká armáda používá, skončí v roce 2015 životnost. Navíc mají omezenou přepravní kapacitu a jejich dolet je podle zatížení jen 2000 až 3000 kilometrů. Výměna transportních letounů je důležitá například kvůli dopravě vojáků do zahraničních misí

Vláda dnes také odložila návrh ministerstva obrany, podle kterého má Česko odstoupit od aliančního projektu na nákup tří strategických letounů C-17. Přibližně 15 států NATO chtělo tyto stroje společně nakoupit a provozovat. Podle armády by však projekt pokryl české potřeby strategické letecké přepravy jen zčásti a navíc by to stálo neúměrné množství peněz.