Hluk z dopravy trápí obyvatele u pražské magistrály

Praha - Lidé bydlící v okolí magistrály v ulici 5. května v Praze 4 uspěli ve svém sporu s magistrátem, který žalovali kvůli nadměrnému hluku. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech. Po několika měsících se situace zatím nezměnila.

„Hodláme napsat dopis primátorovi a vyzvat ho ke konkrétnímu jednání, protože je na městu, jaká protihluková opatření zvolí, aby dosáhli 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci,“ uvedla organizátorka žaloby a předsedkyně sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová. Vlastníci bytů také požadují, aby město vybudovalo polootevřený skleněný tunel.

Podle Rejchrtové se musí celkově řešit situace v pražské dopravě, která v posledních letech neúměrně narůstá. „Koncepční řešení, nestavět do oblastí, které jsou zahlceny dopravou další zdroje dopravy, a pak samozřejmě konkrétní protihluková opatření,“ doplnila.

Sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou zastupuje asi 3 000 lidí bydlících u magistrály v oblasti mezi ulicí Vyskočilovou a Michelskou.

Magistrála má být přeměněna na městskou třídu, a pak se může snížit i počet jízdních pruhů z šesti na čtyři. Regulaci dopravy by pomohlo i zavedení mýtného.

Více než 106 000 lidí je celodenně v Praze vystaveno nadměrnému hluku. V noci pak hluk ruší spánek téměř 119 500 obyvatel hlavního města. Vyplývá to z analýzy hlukových map, kterou zveřejnil Ekologický právní servis.