Provizorní silnice na převoz štěrku povede přímo přes obec na Chebsku

Cheb - Obyvatelé části Podhradu u Chebu se musí připravit na problémy, které s sebou nese postupná modernizace železničního koridoru z Plzně do Chebu. Těžké stavební stroje budou projíždět mezi jejich rodinnými domy. Modernizace celého koridoru bude probíhat až do roku 2016.

Před nedávnem zřídili stavaři U Podhradu jeden z nájezdů na železnici a propojili ho se zatím tichou ulicí, která se jmenuje Ke křížům. Mezi rodinnými domky v této ulice, bude jezdit těžká technika, která bude odvážet odtěžený starý štěrk a hlínu z tratě. Ze sedmikilometrového úseku této dílčí stavby to má být skoro 20 000 tun odpadu. „Cesta není zpevněná a budou tudy jezdit pětačtyřicetitunová auta, která budou vyvážet drť. Bude to tu celé zničené,“ stěžuje si majitel rodinného domu Pavel Baxa.
 
Podle stavařů se ale žádná větší stavba neobejde bez nepříznivých důsledků, a pokud by vyhověli obyvatelům ulice U křížů, museli by vést cestu přes jinou obydlenou ulici. „V této vsi je málo možných přístupů. Těžko bychom hledali nějakou jinou variantu,“ vysvětluje Svatopluk Pustějovský, koordinátor Stavby ze Stavby silnic a železnic.
 
Kladné vyjádření dal i chebský dopravní odbor. „Variant řešení bohužel příliš nebylo, každopádně jde o stavbu značného rozsahu a obyvatelé to musí brát jako nutné zlo,“ dodala tisková mluvčí Městského úřadu v Chebu Martina Kuželová.
 
Stavební práce a transport materiálu jsou plánovány na začátek května, mají trvat nejméně tři měsíce a obyvatelé ulice U křížů budou tedy muset po nějakou dobu snášet každodenní prach a hluk.