V Praze se sejdou ministři zahraničí V4, Švédska a Ukrajiny

Praha - O Evropské unii, situaci po bukurešťském summitu NATO nebo o Kosovu budou dnes v Praze jednat ministři zahraničí takzvané visegrádské čtyřky (V4). Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg pozval své kolegy z Maďarska, Polska a Slovenska. K ministrům visegrádské skupiny, které nyní předsedá Česko, se jako hosté přidají ještě šéfové švédské a ukrajinské diplomacie.

Očekává se, že ukrajinská diplomacie bude chtít vyjednat podoru V4 pro svůj vstup do NATO. Karel Schwarzenberg k tomu prohlásil, že je připraven podporovat Ukrajinu v její snaze o integraci do Evropy, do NATO i do EU. Politici budou hovořit i o aktuální situaci na Ukrajině.

Ministři proberou také otázky předsednictví v Evropské unii. Česko se na tuto důležitou roli chystá v první polovině příštího roku, poté převezme velení právě Švédsko.

Dále bude zřejmě na programu situace v Srbsku a v Bělorusku. Jednou z diskutovaných otázek bude zřejmě i Kosovo, na uznání jeho nezávislosti nepanuje jednotný názor ani v rámci V4, především Slovensko se staví proti uznání Kosova.

Karel Schwarzenberg připomněl, že V4 není oficiální společenství států, jde pouze o dohodu o spolupráci. Jednotlivé země V4 mají tedy samozřejmě na různé záležitosti různé názory, jejich zájmy jsou ale stejné. Předpokládá se, že k aktuálním zahraničněpolitickým otázkám přijmou ministři zahraničí společné prohlášení.