Místní referenda budou platit už při účasti 35 procent voličů

Praha - Poslanecká sněmovna dnes navzdory výhradám Senátu potvrdila své předchozí rozhodnutí, kterým snížila účast voličů pro platnost referenda. Rozhodnutí přijatá v místních referendech tak budou platit už při účasti 35 procent voličů. Senát požadoval posunutí hranice zpět na 50 procent. Návrh nyní čeká jen na podpis prezidenta. Pokud jde o závaznost referenda, zachovává vládní návrh současné podmínky. Bez ohledu na účast v referendu by jeho výsledek byl závazný pouze tehdy, když určité rozhodnutí podpoří nejméně čtvrtina všech oprávněných voličů.

Senát vládní novelu do sněmovny vrátil s doporučením, aby byly zachovány současné podmínky pro platnost výsledku referenda. Podle nich se ho musí zúčastnit nadpoloviční většina voličů. Snížení předepsaného kvora povede dle senátorů ke zvýšení počtu referend, která sice budou platná, nikoliv ale závazná.

Novela také ruší možnost rozpustit zastupitelstvo, které by se platným výsledkem plebiscitu neřídilo. Podle ministra vnitra Ivana Langra bude i tak zachována politická odpovědnost zastupitelstva za plnění výsledků referenda. Sociální demokraté ale ve sněmovně již dříve varovali před tím, že taková úprava neřeší situaci, kdy by zastupitelstvo podle referenda mělo něco činit, ale nekoná.