Policie prošetří výlet urologů na safari do Keni, mohlo by jít o korupci

Praha - Organizace Transparency International podala trestní oznámení na farmaceutickou firmu, která pozvala skupinu lékařů na safari do Keni. Výměnou za to chtěla, aby pacientům předepisovali léky z její produkce. Podle ředitele české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky jde o klasický případ korupce. Věc teď bude prošetřovat policie.

V poslední době se podle ředitele TIC Ondráčky množí počet podnětů na podezřelé praktiky farmaceutických firem, ty často zvou lékaře na kongresy, kterými maskují nákladné exotické výlety.

V jednom konkrétním případě podala TIC trestní oznámení na farmaceutickou firmu Apotex, která pozvala urology na safari do Keni výměnou za to, že lékaři předepíší určité množství preparátů této firmy. „Proto jsme do toho chtěli zapojit policii, věříme, že případ bude prošetřen a bude posouzeno, zda jsou takové praktiky normální, nebo ne,“ uvedl v Dobrém ránu David Ondráčka.

Státní ústav pro kontrolu léčív, který na chování firem dohlíží, spravní řízení nezahájí. Důvodem je nedostatek důkazů. Hlavní důkaz, kterým je korespondence mezi lékaři a firmou schromáždila Transparency International a chce vyvolat diskuzi mezi samotnými lékaři o etice těchto praktik.

Na tento případ již dřívě upozornila média. Kvůli podezření, že jde o korupci, nakonec firma výlet zrušila a urologové nikam nejeli. 
 
Podle etického kodexu České lékařské komory (ČLK) lékař nesmí předepisovat pacientovi léky ze zištného důvodu. „Na druhé straně se vzdělávání lékařů neobejde bez podílu farmaceutických firem. Firmy mají povinnost vzdělávat lékaře,“ uvedl ve studiu ČT prezident ČLK Milan Kubek.

Farmaceutické firmy nedodržují etické kodexy

Komora proto, aby se zprůhlednil vztah mezi lékaři a farmaceutickými firmami, navrhuje už dva roky zřízení nadačního fondu. „Do něj by firmy přispívaly částkami úměrnými obratu, který realizují na trhu v České republice. Tím by odpadl přímý kontakt mezi farmaceutickou firmou a lékařem, firmy by zároveň plnily svou povinnost podporovat vzdělávání lékařů,“ pokračuje Kubek. Peníze by se pak lékařům rozdělovaly anonymně. Tento projekt ale podle Kubka farmaceutické firmy zatím nechtějí podpořit.
 
Firmy i profesní komory mají své etické kodexy, přesto je praxe jiná a normy nefungují. „Měla by se otevřít diskuse, jak donutit firmy, aby kodexy dodržovaly,“ tvrdí Ondráčka. Lékařská komora by se podle něj měla častěji obracet na policii, která by pak měla posoudit, zda je podezřelé jednání korupční, nebo ne.
 
Pro komoru je důležité, zda lékař tím, že na nátlak firmy předepíše určitý preparát, i když jsou na trhu další se stejným účinkem, poškodí pacienta. Kubek ale dodal, že je čistě na lékaři, který lék vybere, a prý se pak těžko prokazuje, jestli tak učinil na základě tlaku farmaceutické firmy.

Ministr zdravotnictví Julínek sází v plánované reformě na větší pravomoci pojišťoven. Budou moct víc kontrolovat práci lékařů při předepisování léků. V řadě zemí, třeba ve Spojených státech amerických, jsou jakékoli dary pro lékaře zakázané. Stejně tak farmaceutické firmy nesmí lékařům platit výlety nebo jiné služby.