Ropákem roku je náměstek MD Hodač, Zelenou perlu dostal Klaus

Brno - Cenu za antiekologický čin roku 2007 získal náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Takzvaného Ropáka dostal za vyhrožování žalobami občanským sdružením kvůli škodám, které způsobila jejich účast v řízení o stavbách. Zelenou perlu za antiekologický výrok roku pak získal prezident Václav Klaus za výrok o neexistenci ničení planety.

Klaus výrok pronesl v rozhovoru s redaktory Hospodářských novin. „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci,“ domníval se Klaus.

Prezident měl v anketě o Zelenou perlu hned 17 nominací. Vysloužil si je svým kritickým postojem k vědeckým poznatkům o globálním oteplování. Klaus se také umístil na třetí příčce Ropáka roku, a to za „bagatelizaci rizik globální změny klimatu a knihu Modrá, nikoli zelená planeta“.

Hodačovi, který byl na Ropáka nominován poprvé, vytýkají ekologové řadu věcí. Občanským sdružením prý vyhrožoval, že budou muset uhradit škody, které způsobují svou činností, například podáváním odvolání proti úředním rozhodnutím a účastí ve správních řízeních o silničních a dálničních stavbách. Náměstek také údajně bojkotoval usnesení vlády ze září 2007, podle kterého měl vzniknout expertní tým pro posouzení alternativního vedení některých sporných staveb.

Odborníci měli hodnotit například vhodnost výstavby silničního okruhu R1 kolem Prahy přes Suchdol, dálnice D3 přes Posázaví a rychlostní silnice R55 v úseku Otrokovice-Rohatec přes Strážnické Pomoraví. Podle ekologů kvůli Hodačovu postoji pokračuje příprava těchto staveb, které jsou z jejich pohledu sporné. „Snažíme se podstatné většině národa vyjít vstříc a dostavit dálniční síť. Určitá skupina lidí si možná myslí, že se chováme neekologicky, ale já si to nemyslím,“ reagoval na cenu Hodač.

Ochráncům přírody vadí také souhlas Hodače s vykupováním pozemků potřebných k výstavbě vodního stupně Přelouč II na Labi. Budování stupně by zničilo Slavíkovy ostrovy s šesti desítkami zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Ministr životního prostředí neudělil stavbě výjimku. Ekologové se proto domnívají, že stát na výkupy možná zbytečně vynakládá 23 milionů korun.

Ropáka roku udělují ekologové člověku, jenž se v jejich očích postojem nebo činy nejvíce prohřešil proti ochraně životního prostředí. Letos bylo navrženo 25 lidí, na Zelenou perlu nominovali ochránci 26 osob. Počet přihlášených je přibližně stejný jako loni.

Druhé místo v anketě Ropák roku získala bývalá lyžařka a sportovní manažerka Kateřina Neumannová za navážení sněhu ze Šumavy do Prahy kvůli závodu na Pražském hradě. Za podobný čin, ale tentokrát v lyžařském areálu ve Vesci, už je mezi nominovanými na příští rok.

Mezi nominovanými byl i primátor Prahy Pavel Bém za prosazování stavby mrakodrapů na Pankrácké pláni nebo předseda představenstva jihomoravského Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada, a to mimo jiné kvůli prosazování záměru výstavby velkochovu krokodýlů ve Velkém Karlově na Znojemsku.