Vojenská policie má pro zahraniční mise nová obrněná vozidla

Praha - Ve vojenském prostoru Dědice u Vyškova se testují lehké obrněné vozy Iveco vybavené bojovou věží. Auta mají putovat do Afghánistánu, kde budou sloužit vojákům ze Skupiny speciálních operací (SOG). Česká armáda koupila všechny čtyři vozy bez výběrového řízení, což jí v případě takzvaných strategických zakázek zákon umožňuje. Kontrakt ji vyšel na 100 milionů korun.

Auta mají automaticky ovládaný těžký kulomet a dobré pancéřování. Vojenská policie koupila tyto obrněnce, aby své vojáky v Afghánistánu lépe chránila. „Pokládání min sebevražednými útočníky a řízené dálkové odpaly jsou dnes na denním pořádku,“ vysvětluje velitel SOG Petr Krčmář.

Elitní vojáci SOGu bojují s Talibanci v provincii Hílmand už rok. Třicet pět bojovníků se tady střídá pravidelně po půl roce. „Vzhledem k začínající sklizni opia je část bojovníků přesunuta na kontrolu této činnosti, takže díky vozům se trochu zmenšila možnost útoku na naše jednotky,“ pochvaluje si velitel 3. kontingentu SOG v Afghánistánu Miroslav Muček. S optimismem se na nová vozidla dívají i vojáci.

Stejně jako obrněné vozy Dingo určené pro český rekonstrukční tým v Lógaru koupila i Iveca česká armáda bez výběrového řízení. Umožňuje jí to zákon o takzvaných strategických zakázkách. Zahraniční mise Skupiny speciálních operací skončí v Afghánistánu letos v říjnu. Vojáci se tam ale chtějí znovu vrátit. „Pokud česká vláda rozhodne, jednotka vojenské policie bude potřeba vyslat na území Afghánistánu nebo Iráku, tak si myslím, že v roce 2010 jsme připraveni znovu plnit úkoly,“ deklaruje Petr Krčmář.

Vojenské vozy Iveco koupila vojenská policie včetně zbraní a rušiček na dálku odpalovaných náloží, kontrakt stál dohromady 100 milionů.