Bursík vyzval Kuchtovou, aby nekritizovala a šla do voleb

Praha - Předseda zelených Martin Bursík vyzval první místopředsedkyni strany Danu Kuchtovou, aby utlumila konfrontaci a přestala s "destruktivní kritikou práce vlastní strany". Podle něj by měla místo toho "přiložit ruku k dílu" a kandidovat na podzim v krajských volbách, případně do Senátu, aby obhájila svůj mandát před veřejností.

Bursík tak reagoval na víkendové usnesení jihočeské stranické organizace, která je domovskou organizací exministryně školství. Jihočeští zelení vyslovili Bursíkovi nedůvěru. Vytýkají mu nedostatečné prosazování a plnění programu Strany zelených v oblasti ekonomiky, dopravy, zahraničních věcí a ochraně zdraví. Šéf zelených ale míní, že straně se postupně daří naplňovat priority, které prosadila do vládního programu.

Podle Kuchtové Bursík vnitrostranické spory zbytečně personalizuje. Jednání jihočeských zelených se neúčastnila a ani zpovzdálí prý neiniciovala vyslovení nedůvěry. Za akcí podle ní stáli členové dvou největších jihočeských základních organizací - táborští a českobudějovičtí zelení. Jejich vystoupení podle ní pouze ukazuje, že část strany nesouhlasí s Bursíkovou politikou. Na výzvu předsedy, aby kandidovala v senátních či krajských volbách, a potvrdila tak svůj mandát, Kuchtová reagovat nebude. „Kde a kdy budu kandidovat, se rozhodnu sama. Svůj mandát obhájím,“ konstatovala.

V únoru Bursík čelil podobně ostrému usnesení olomoucké organizace, která ho vyzvala k rezignaci. Zelené z Olomouckého kraje vede Martin Tichý, který patří spolu s Kuchtovou k nejhlasitějším kritikům šéfa strany. Po loňském odchodu Kuchtové z funkce ministryně školství Bursík odvolal Tichého z pozice náměstka na tomto ministerstvu. Vnitrostranické spory u zelených se začaly výrazněji projevovat právě v souvislosti s loňskými tahanicemi kolem ministerstva školství.

Podle Bursíka je zřejmé, že kraje, kde mají vliv lidé, kteří museli opustit ministerstvo školství, se rozhodly činit za to odpovědným jeho. Podle něj proti němu tito lidé vedou „osobní vendetu“.

Republiková rada zelených v dubnu hlasovala o nedůvěře předsedovi strany, a to na Bursíkovu žádost. Proti Bursíkovi tehdy zvedli ruku čtyři členové rady, 21 ho podpořilo a 11 se nepřiklonilo ani na jednu stranu.