Novým šéfem cizinecké policie bude Vladislav Husák

Praha - Bývalý policejní prezident Vladislav Husák se 1. května stane novým ředitelem cizinecké policie. Rozhodl o tom dnes náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Husák ve funkci vystřídá Jindřicha Urbana, který od policie odchází. Důvodem odchodu je podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů pouze jeho osobní rozhodnutí. Urban je jeden z posledních vysokých funkcionářů, kteří se do čela svých útvarů dostali za starého vedení policie a ministerstva vnitra.

Dvaačtyřicetiletý Husák nastoupil k policejnímu sboru v roce 1985. Na policejní prezidium přišel v roce 2002 z místa zástupce ředitele pražské policejní správy. Do roku 2005 působil jako náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii. Policejním šéfem byl jmenován v září 2005 na návrh tehdejšího ministra vnitra za ČSSD Františka Bublana.

Během svého působení v čele policie se stal několikrát terčem kritiky. Poprvé kvůli rychlé jízdě v létě 2006. V roce 2007 se v tisku objevily informace, že Inspekce ministra vnitra prověřuje Husákovu roli v kauze biolíh či únik utajované informace týkající se jistého ruského agenta. Problémem prý byly i jeho údajně důvěrné vztahy s bývalou pracovnicí sekretariátu ministerstva vnitra. Prošetřování ale žádné z uvedených podezření nepotvrdila.

Husák 23. března loňského roku na svoji funkci rezignoval s tím, že reaguje na mediální tlak a nechce poškodit dobrou pověst policie. V květnu 2007 jmenoval ministr Ivan Langer novým policejním prezidentem dosavadního náměstka Oldřicha Martinů.