Při nehodě cisterny na Havlíčkobrodsku vytekl převážený asfalt

Havlíčkův Brod - Nedaleko Oudoleně na Havlíčkobrodsku ráno havarovala cisterna s asfaltem. Řidič narazil do stromu a cisterna se převrátila. Na silnici vyteklo asi 15 tun asfaltu. Hasiči ho přečerpávají a zjišťují, jestli a jak poškodil přírodu. Jeden člověk byl zraněn.

Nehoda se stala v pondělí krátce po 23:00. Vůz s cisternou narazil do stromu a převrátil se na bok za Ždírcem nad Doubravou. Řidič vyletěl z vozidla předním sklem a skončil v nemocnici. Zasahující hasiči vytvořili provizorní hráze z hlíny. Únik asfaltu byl velmi rychlý a asfalt začínal postupně tuhnout. Majitel havarované cisterny na místo vyslal náhradní cisternu, do které bylo asi deset tun asfaltu přečerpáno. Strom poničený nehodou hasiči odstranili. Dnes ráno začala specializovaná firma cisternu vyprošťovat. Na odtěžení zbytků asfaltu budou specialisté pracovat i ve středu.

Pracovníci odboru životního prostředí městského úřadu v Chotěboři zatím nemají k dispozici výsledky rozborů, které by určily rozsah kontaminace zeminy. „Do potoka se dostala jen malá část, kterou se podařilo zachytit,“ uvedla Ivana Šimonová z odboru životního prostředí.

Podle mluvčí Povodí Vltavy Petry Krainové by únik asfaltu z hlediska  případného znečištění vody neměl představovat závažný problém. „Asfalt ztuhl, než dotekl do potoka. Případné výluhy z něj jsou v tak nepatrném množství, že významně nenarušují stav vody a není nutná sanace,“ řekla Krainová.

Kolem 13:30 vyzvedl jeřáb poškozenou cisternu na speciální návěs. „Silnice I/34 je v místě nehody od 14:00 plně průjezdná,“ řekl Václav Jakeš ze společnosti Pretol pracující na odstranění následků nehody.

Teplota v částečně ztuhlé rozehřáté asfaltové směsi dosahovala podle Jakeše kolem 14:00 stále ještě přibližně 100 stupňů. „Musíme počkat až vychladne, aby s materiálem bylo možné manipulovat a odvézt ho k likvidaci,“ uvedl Jakeš. Na likvidaci následků nehody bude firma pracovat ještě několik dní.