Zlínští lidovci chtějí, aby Čunek zůstal předsedou strany

Zlín - Jiří Čunek by měl podle vedení zlínské krajské organizace KDU-ČSL zůstat v čele strany. Shodl se na tom dnes večer podle očekávání krajský výbor Čunkovy domovské organizace. Zlínští lidovci ale na úterním jednání širšího vedení strany navrhnou, aby byl původně programový sjezd KDU-ČSL v dubnu sjezdem volebním, řekl novinářům krajský předseda Jiří Stodůlka.

Podle něho usnesení podpořilo 21 z 23 členů krajského vedení strany. Zbylí dva se hlasování zdrželi. Čunek na jednání přinesl některé dokumenty, které hodlá ukázat členům v úterý celostátnímu vedení. Podle Stodůlky předseda strany přinesl část policejního protokolu, ve kterém ukazoval detaily toho, co policie v souvislosti s jeho vyšetřováním prověřovala. U části dokumentů prý Čunek stále shání souhlas osob, o kterých se v materiálech také hovoří, aby je mohl rozkrýt úplně.

„Mohu potvrdit, že jde skutečně o daleký zásah do historie jeho rodiny. Je to velmi divné, mám takový pocit, že tato kauza je skutečně na politickou objednávku, protože zabíhání do těchto podrobností daleko před lety, kdy vstoupil do politiky, je svým způsobem veliký unikát,“ uvedl Stodůlka.

Podporu Čunkovi vyjádřil i radní Zlínského kraje Jindřich Ondruš. „Považuji celou záležitost, která má základ v jednom zatím neprokázaném nařčení, za nános mediálních úniků informací a mediálního zneužívání těchto úniků informací,“ řekl novinářům Ondruš. Podle něho zlínští lidovci také považují za předčasný krok senátního klubu strany, který vyzval Čunka k rezignaci na funkci předsedy. „S touto aktivitou měli počkat až po jednání celostátní konference, ctíme presumpci neviny,“ uvedl Ondruš.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Čunek se rozhodl odejít z vládních funkcí poté, co se znovu otevírá jeho údajná korupční kauza, aby nebyl obviňován z ovlivňování vyšetřování. Navíc čelí ve vlastní straně i výzvám k rezignaci kvůli informacím, že v 90. letech pobíral sociální dávky, i když měl v té době na účtech milionové sumy. Čunek slíbil, že svou bezúhonnost doloží doklady, které předloží na úterní celostátní konferenci strany.

„Tato krajská organizace se sešla proto, abych jí složil účty a to skutečně ne z nějakých konkrétních pracovních politických problémů. Kromě jediného z tohoto týdne - záležitost odvysílání pořadu Reportéři ČT. Snažil jsem se věrohodně zdokumentovat co jsem mohl. Samozřejmě ta plná dokumentaristická záležitost jednotlivých finančních obnosů kam, kdo a kolik, to jsem s pochopením kolegů nechal až na úterý,“ řekl novinářům Čunek.