Žena sjela v Turnově do Jizery, auto lovili potápěči

Liberec - Hrubá chyba řidičky Škody Fabia si dnes vyžádala v Turnově mimořádné nasazení hasičských specialistů. Žena vjela omylem se svým autem z parkoviště u Komerční banky do náhonu řeky Jizery. Z vody se sice dostala živá a zdravá, ale hasiči lovili škodovku téměř tři hodiny. Posádce jeřábu museli přijet na pomoc potápěči až z Prahy. Řekla to mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

„V náhonu byl silný proud a potápěčům se dvakrát za sebou nepovedlo uvázat popruhy pod karoserii auta, aby ho jeřáb mohl vytáhnout. Nakonec jsme museli požádat o snížení hladiny vody,“ dodala Michalíčková.

Hasiči vytáhli auto před 11:00, o havárii se dozvěděli po 08:00. Do vody neunikly žádné ropné látky a vůz nevypadal jako poškozený. „Kvůli dlouhému pobytu pod vodou ho ale čeká velmi drahá výměna veškeré elektroinstalace,“ konstatoval technik ze značkového autoservisu v Liberci.

Při nedobrovolné cestě z parkoviště do vody překonala řidička obrubník a auto se zřítilo do náhonu asi z metrového kamenného tarasu. Než se úplně potopilo, plavalo zhruba 20 metrů. Zatím není jasné, co řidička udělala špatně. Svědecké výpovědi se rozcházejí - prý si buď spletla první rychlostní stupeň se zpátečkou, nebo brzdu s plynem. Případně oboje rychle za sebou.